تلسكوپ فضايي هابل با تهيه عكسي از يك خوشه كهكشاني اثر لنز گرانشي ماده تاريك بر روي نور تابيده از اين كهكشانها را نشان داد
به گزارش خبرگزاري مهر، اين گروه كهكشاني كه MACS J1206.2-0847 نام دارد يكي از اهداف اوليه تحقيق هابل به شمار ميرود.
نتايج بررسيهاي هابل به ستاره شناسان اجازه خواهد دارد كه نقشهاي بسيار دقيق را از ماده تاريك بسياري از خوشههاي كهكشاني تهيه كنند.
اين نقشهها براي تائيد نتايج شگفت انگيز گذشته است كه نشان ميدهند ماده تاريك در داخل خوشهها بسيار فراوانتر از آن چيزي است كه بعضي مدلها پيش بيني ميكنند.
پروژهاي با عنوان CLASH برپايه اطلاعات جمع آوري شده توسط تلسكوپ فضايي هابل، با دقت بي سابقهاي توزيع ماده تاريك در 25 خوشه كهكشاني را بررسي ميكند و تاكنون موفق شده است در 6 خوشه اين ماده ناشناخته را رصد كند.
ماده تاريك بخش قابل توجهي از جرم جهان را ميسازد و تنها ميتواند با اندازه گيري نيروي گرانشي كه بر روي ماده مرئي ميگذارد بررسي شود.
خوشه كهكشاني MACS J1206.2-0847 محلي مناسب براي مطالعه بر روي اثرات گرانشي ماده تاريك است. در واقع خوشههايي مشابه اين گروه كهكشاني به عنوان لنز گرانشي استفاده ميشوند.
اثر "لنز گرانشي" پديدهاي است كه تئوري نسبيت عمومي انيشتن آن را پيش بيني كرده است. اين اثر شامل انكسار پرتوهاي نور است كه از امتداد اجرام آسماني بزرگ كه كهكشانها و خوشههاي كهكشاني را ميسازند، ميگذرد.
بنابراين يك پرتو نور با عبور از نزديكي يك جرم عظيم در خط مستقيم به حركت خود ادامه نداده و دچار انحراف ميشود.
با استفاده از اثر لنز گرانشي قوي ميتوان نور تابيده از يك كهكشان دور را كه توسط كهكشانهاي نزديكتر منكسر شده است رصد كرد. به اين ترتيب ميتوان تصويري بزرگنمايي شده از كهكشان را به دست آورد. زماني كه نور از ميان ماده تاريك عبور ميكند از مسير خود منحرف ميشود و بنابراين ميتوان اثر اين ماده را بر روي ماده مرئي ديد.
اين تصاوير جديد هابل نشان ميدهند كه بخش گستردهاي از اين خوشه كهكشاني از ماده تاريك تشكيل شده است.
MACS J1206.2-0847 در فاصله 4.5 ميليارد سال نوري از زمين واقع شده است.
تحقيقات ستاره شناسان پروژه CLASH درباره اين خوشه كهكشاني و ساير خوشهها ميتواند شاخصهاي جديدي را درباره فازهاي اوليه تشكيل جهان ارائه كند.
منبع: همشهرينظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب